Tuesday, June 1, 2010

BeSaLiN @ PuSaT PeRuBaTaN NaLuRi

Dah lama aku x tulis blog ni akibat kemalasan yg amat sangat.. maklumla mana sbk ngan keje site.. mana ngan keadaan perut yg mkin besar (mngandung).. last2 tibe la saat aku bsalin.. byk cite yg ttgal utk post kt sini.. xpela.. wlaupun dh basi aku still cite gak lah utk djadikan memori aku..

seperti biase aku ade monthly check-up.. dsbbkan due aku ade lg 1 mgu.. iaitu 31hb mac.. jd aku xbudget nk salin lg sbb tnde2 @ sakit xde lg.. aku pun meneruskan khdpn sperti biase.. kuat makan, kuat jln2, kuat buat keje umah, n segalanye kuat la..

20hb mac 2010, aku dapat MC sbb ade check-up utk 9 bulan d' pusat prubatan naluri.. seperti biase awal pagi aku dh siap2 utk g check-up.. sll nye suami ku yg hntr n tmn.. tp dsbbkan aritu die kene g site, aku kene la g ngan mak n abah aku.. niat asal slps check-up nk g jln2 n shpping ngan fmly kt k4.. tp tpkse dbatalkan.. atas sbb dh tibe masa utk bsalin.. macam mimpi pulak sbb aku xade tande2 @ sakit nk bsalin tibe je dh kene salin.. pelikkan.. hehehe..

cite nye macam ni.. selepas scan utk tgk keaadan bby, doktor borak2 n tnye ade ape2 masalah seperti sakit ke tnde ke.. aku ckp xde.. pstu die sruh aku baring sbb nk check.. lps je die check trus je die ckp dh tbuka 3cm n kepala baby aku dh trun ke bawah.. aku kene masuk wad sbb bile2 masa je aku leh bsalin.. aku pun ketawa2 la n jwb.. ish. xkn la dh nak bsalin kot.. due lmbt lg.. lgpun xde tnde2 @ sakit pun nk salin.. doktor pun ktw dgr jwpn aku.. die ckp skang mmg xsakit lg.. tp bile die dh pchkan air ketuban baru la sakit.. aku cuak la.. doktor wat keptsn tgh ari tu lps lunch kne masuk wad.. nak xnk aku trus balik umah n kemas2 brg..

suami dpgil balik sbb nk tmn aku kt wad.. bini nk bsalin la katekan.. masa aku tel suami ku gtau aku kne masuk wad, die xpcye n ketawa2.. die ingt aku main2.. yela nada suara aku aje dh wt die xpcye.. jd mcmne die nk pcye.. sdngkan aku pun mcm xcye, suami ku lg la.. tp die tetap balik.. kt umah aku 50-50 dok pk nak masuk wad ke x.. yela.. xde tande @ sakit.. tp fmly aku tetap sruh masuk wad tkut jadi ape2 kat umah.. nak xnk tpkse la aku ikutkan.. smpai je suami ku kt rumah, die trus tnye.. " btl ke ayg nk salin ni? xde gaya mcm org nak bsalin pun".. aku pun jwb la.. " entah la.. mcm xcaye kan"

lps dh siap2 semua tepat kol 3 aku sampai naluri.. asalnye jnj ngan doktor kol 2 tp dsbbkan tkut aku sengaja lwt2 kan.. heheh.. sampai sana trus aku dsuruh salin pkaian n masuk wad.. mule2 die masuk kan ubat supaya aku buang air bsr.. nk cuci perut la katekan spy masa salin nt xde la smpai kuar t**i bak kate nurse kt situ.. lps dh sudah nurse pun pecahkan air ketuban ku.. alhmdllh.. nsbk xrs sakit.. jd bermula la detik aku duduk d wad.. nsbk la fmly n suami ku boleh tgu.. jd xde la tkut sgt.. bile dh nk magrib mak n ayah ku balik sbb nk mandi2 n solat.. lpas isyak baru dorg dtg balik..

bile air ketuban dh pecah, doktor pun kejap2 dtg check brapa dh tbuka.. kol 5 lbh ptg dh 5cm.. kol 8 check dh 7cm.. aku pun dtolak ke labour room.. kt bilik tu fmly dh xleh tgu.. hnye suami yg dbenarkan tgu.. pd kol 10 lbh mlm dh tbuka 9cm.. n doktor tnye ade rs sakit x bile perut contraction? aku jwb la xde.. jd die pun tmbah lg ubat kt botol air yg dmasuk kn badan ku.. still rs xsakit.. tepat kol 11.30mlm dh tbuke 10cm n tibe masa aku kene salin.. doktor pesan bile rs sakit contraction, aku kena teran.. tp aku jwb la aku xrs sakit mcmne nk teran.. doktor pun pelik.. jd dktor psn klo rs prt mngeras kne teran.. n aku pun mule detik2 mneran.. suami ku plak sntse dsisiku bg smngt n dorongn.. 2 @ 3 kali teran tepat kol 11.55mlm bby ku selamat dilahirkan dgn cara normal.. masa doktor tgh jht baru la aku rasa sakit.. doktor pun pelik n ckp "bdk ni plik la.. org sakit time nk salin.. yg die sakit nk jht".. hehehe.. kelakar je kan..

pepun aku bsyukur sbb Allah pmudahkan segala urusan ku semasa mngandung n bsalin.. aku xmngalami sebarang masalah @ alahan semasa mngandung & aku xrasa sakit langsung masa nak bsalin.. jd aku xtau mcmne rsnye sakit nk bsalin seperti org lain alami.. alhmdllh... aku hrp bby aku akan mmbesar dgn baik n sempurna..

apbila semua nye dh selesai, suami pun meng iqamat kan bby kami.. pengalaman baru buat suami ku.. btapa indah suasana tu.. lps tu aku pun dtolak kebilik tok rht. bby ku pula dhantar ke nursery.. slps dpt menatap wajah cucunye melalui camera, mak n ayah ku pun pulang.. waktu tu dh kol 1 pg besamaan 23hb mac 2010.. cian suami ku sbb tpkse tdo duduk utk menemani ku dhospital.. slps 3 hari aku d naluri, aku dbenarkan pulang..

time kasih abg, mak n abah sbb sgup bkorban masa n tenaga tok menemani ku .. aku syg kamu semua..

ni gmbar baru masuk wad...
ni plak gambar selepas besalin.....
dan akhir sekali gambar baby kami....

2 comments:

Rizziela said...

Senangnya bersalin. Aleesya pun besar kan waktu dilahirkan......normal plak tu.. memang untunglah Izan kan

~HairIzan~ said...

aleesya masa tu xbesar sgt pun kak.. 2.7kg je.. tp alhmdllh la.. mudah segalanye..

akak cepat2 r tambah utk no 2.. hehehe